Lucrările la centrul de management integrat al deșeurilor de la Lupac sunt în curs de finalizare. Reprezentanții Consiliului Județean Caraș-Severin, în frunte cu președintele Silviu Hurduzeu, au efectuat astăzi o vizită pe teren pentru a inspecta stadiul proiectului, declarându-se optimiști că până la finalul anului, centrul va putea deveni operațional. Principala problemă, care pune însă în risc proiectul de sute de milioane de euro, o reprezintă lipsa unui operator.
Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, în valoare de peste 180.000.000 de lei, este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Acesta ar fi trebuit finalizat încă de anul trecut, lucru ce nu s-a întâmplat însă, contractul fiind prelungit de mai multe ori. În prezent, termenul final al proiectului este 16.10.2016, termen pe care autoritățile speră să îl poată respecta.
„Este o investiție a Consiliului Județean începută cu ani în urmă și care ar fi trebuit finalizată în cursul anului trecut, dar din diverse motive s-a întârziat cu finalizarea ei. Însă în acest moment, vizitând toate componentele centrului de management integrat al deșeurilor am constatat că e pe final investiția, în maxim o lună de zile lucrările sunt gata. Mai este, în acest moment, de făcut racordul electric și câteva lucrări care nu vor întârzia foarte mult finalizarea investiției”, a precizat după evaluarea stadiului lucrărilor președintele forului județean Silviu Hurduzeu.
Hurduzeu recunoaște însă că în acest moment principala piedică pentru finalizarea proiectului și punerea în aplicare a colectării selective în Caraș-Severin o reprezintă lipsa unui operator, atât pentru centrul de la Lupac cât și pentru cele trei stații de transfer de la Bozovici, Oțelu Roșu și Pojejena, în ciuda licitațiile organizate până în prezent:
„Pe 8 august au fost deschise ofertele, doi dintre participanți au contestat, iar în acest moment suntem în procedură la CNSC. Așteptăm de acolo rezultatul iar, în momentul în care va fi un câștigător și se va semna contractul cu un operator, va urma o perioadă de probe, probe făcute cu acel operator și după perioadă de probe, centrul va fi complet funcțional”.
Consiliul Județean mai are de rezolvat și problema drumului de acces către centrul de la Lupac, la licitațiile organizate până în prezent pentru găsirea unui constructor care să modernizeze acest drum, ne-prezentându-se până în prezent nimeni.
„Vom urma procedurile în continuare și pentru drum, dar important este să finalizăm noi aici lucrările, constructorul să termine ceea ce are de făcut și bineînțeles să finalizăm procedura de atribuire pentru un operator”, a mai adăugat Hurduzeu.
Contractul de lucrări „Construirea Centrului de management integrat al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, care include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă, a fost semnat în 24 iunie 2014 iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat începând cu 14 iulie 2014.
La baza centrală de gestionare a deşeurilor de la Lupac vor ajunge deşeurile separate de populaţie pe categorii de reciclabile (hârtie/carton, sticlă, plastic şi metal) şi deşeurile menajere. Deşeurile reciclabile vor fi introduse în staţia de sortare, fiind pregătite pentru reutilizare. Deşeurile menajere vor fi introduse în staţia de compostare şi, după proceduri specifice succesive, vor fi transportate la depozitul de deşeuri ecologic.